Zayıflama ilaçlarında ölümcül tehlike; akciğer tansiyonu riski!

Akciğer Hipertansiyonunun Artışında Zayıflama İlaçları Etkili!

Dünya genelinde yaklaşık 75 milyon kişiyi etkileyen akciğer hipertansiyonunun (pulmoner hipertansiyon), kontrolsüz şekilde kullanılan zayıflama ilaçları nedeniyle arttığı bildirildi. Uzmanlar, bu tür ilaçların hekim kontrolü dışında kullanılmaması gerektiği konusunda uyarıyor.

“Kanser kadar ölümcül bir hastalık”

Fırat Üniversitesi Hastanesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Akbulut, akciğer hipertansiyonunun kalpten akciğerlere kan taşıyan damarlar üzerindeki basınç artışı sonucu ortaya çıktığını belirtti. Akbulut, “Pulmoner arteriyel hipertansiyon, akciğer damarlarının daralması veya tıkanması sonucu kalbin sağ tarafında basınç artışıyla gelişen ciddi bir kalp ve akciğer hastalığıdır. Tedavi edilmediğinde kalp yetmezliğine ve 2-3 yıl içinde ölüme yol açabilir” dedi.

Prof. Dr. Akbulut, bu hastalığın ölüm riskinin en yüksek ölüm oranına sahip bazı kanser türleriyle benzer olduğunu vurguladı.

Risk grupları: Zayıflama ilaçları ve bitkisel ürünler de etkili

Akciğer hipertansiyonunun bazı kişilerde genetik yatkınlıkla ortaya çıkabileceğini kaydeden Akbulut, risk faktörleri arasında kanser ilaçları, bazı zayıflama ilaçları, antiviral ilaçlar, yasa dışı uyarıcılar ve sarı kantaron gibi bitkisel ürünlerin de yer aldığını söyledi. Türkiye Gazetesi’nin haberine göre, ayrıca bin 500 metre üzeri rakımlarda yaşayanlarda hastalığın daha sık görüldüğü belirtildi.

“Teşhis gecikirse ölüm riski artıyor”

Hastalığın belirtilerinin birçok hastalıkla karışabildiğini belirten Akbulut, bu nedenle tanı konulmasının 2 ila 4 yıl gecikebildiğini, her gecikilen ayın ölüm riskini yüzde 1,1 artırdığını söyledi.

Belirtiler: Nefes darlığı, halsizlik, göğüs ağrısı

Hastalığın erken döneminde hafif fiziksel aktivitelerle başlayan nefes darlığı, zamanla istirahatte de ortaya çıkabiliyor. Sabahları belirgin olan bitkinlik, çarpıntı, baş dönmesi, bayılma, öksürük ve göğüs ağrısı gibi belirtiler de görülebiliyor. Göğüs ağrısı çoğu zaman kalp kriziyle karıştırılabiliyor.

Kalıcı çözüm: Kalp-akciğer nakli

Akciğer hipertansiyonu tedavisinde ilaçların yanı sıra bazı cerrahi yöntemler, balon anjiyoplasti (BPA), denervasyon ve kök hücre tedavileri de uygulanabiliyor. Ancak bu yöntemlerin yeterli olmadığı durumlarda tek çarenin kalp-akciğer nakli olduğu ifade ediliyor.

Uzmanlar, özellikle internetten ya da reçetesiz alınan zayıflama ilaçlarının hekim kontrolü dışında kullanılmasının ciddi sağlık riskleri taşıdığı konusunda uyarıyor.

Related Posts

“Yangınlarda Solunum Şikayetleri 3 Katına Çıkıyor”

Yangınlarda solunum şikayetleri 3 katına çıkıyor. Uzmanlar yangın sonrası solunum şikayetlerinin arttığına dikkat çekerek alınması gereken önlemleri anlattı. 

Bel fıtığı sanıp doktora gitti, skolyoz olduğunu öğrendi! ‘Erken tanı en güçlü silah’

Şarkıları ve enerjisiyle geniş kitlelerin sevgisini kazanan genç şarkıcı Melis Fis, yoğun konser temposu nedeniyle yaşadığı bel ağrıları sonrası doktora başvurdu. Bel fıtığı şüphesiyle gittiği muayenede, o güne dek sadece adını duyduğu bir rahatsızlığın kendi kapısını çaldığını öğrendi. Skolyoz tanısı alan ve “Skolyoz sadece bir duruş değil, farkındalık meselesi: Farkında ol, destek ol!” diyen Melis Fis, Skolyoz Farkındalık Etkinliği’ne hem şarkılarıyla renk kattı hem de özellikle gençlerde sık karşılaşılan skolyoza yönelik kendi hikayesini içtenlikle anlattı.

Her gün bir elma yemek sağlığımız için gerçekten faydalı mı?

“Her gün bir elma doktoru uzak tutar” sözü ne kadar doğru? Elmalar; lif, polifenol ve antioksidan bakımından zengin yapısıyla kalp hastalığından diyabete kadar birçok rahatsızlığa karşı koruma sağlayabiliyor. Ancak tek başına elma yemek, sizi doktordan ya da ilaçlardan tamamen uzak tutmaya yetmiyor.

Diyetisyen Kahraman: Karpuzu peynirle tüketerek kan şekerini dengelemek mümkün

Diyetisyen Kahraman: Karpuzu peynirle tüketerek kan şekerini dengelemek mümkün

“Midesini üşütmüştür, geçer” demeyin! Özellikle 5 yaş altındaki çocuklar için çok riskli

Çocukluk çağında sık karşılaşılan ve halk arasında “mide üşütmesi” olarak bilinen gastroenterit, bir başka deyişle bağırsak enfeksiyonu, çocuk acil servis başvurularında ilk sıralarda yer alıyor. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Muhammed Sami Tufan, hastalık hakkında önemli bilgiler verdi.

Uzmanlar anlattı: Sigarayı bırakmak psikolojik danışmanlık ve ilaç tedavisiyle mümkün

Uzmanlar anlattı: Sigarayı bırakmak psikolojik danışmanlık ve ilaç tedavisiyle mümkün