Uzmanı açıkladı: Hamileler ve emziren anneler için en güvenli balıklar hamsi, sardalya ve istavrit

Denizlerde Kirlilik ve Müsilaj Tehlikesi: Hamileler ve Emziren Anneler İçin Balık Tüketimi

Denizlerde artan kirlilik ve müsilaj tehdidinin, özellikle bebeklerin gelişimi üzerinde ciddi sağlık riskleri taşıdığını belirten Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü’nden Prof. Dr. Ayşe Kafkaslı, “Hamileler ve emziren anneler için en güvenli balıklar hamsi, sardalya ve istavrit. Bu küçük balıklarda ağır metal birikimi çok daha azdır ve sağlıklı omega-3 yağ asitleri bakımından oldukça zengindir. Balık, omega-3 ve protein açısından çok değerli bir besin kaynağıdır ancak doğru tercih edilmediğinde toksik maddelerle dolu bir tehdide dönüşebilir ” dedi.

Hamileler ve Emziren Anneler İçin Bilinçli Balık Tüketimi Önerileri

Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü’nden Prof. Dr. Ayşe Kafkaslı, hamileler ve emziren anneleri balık tüketimi konusunda bilinçli seçim yapmaya karşı uyardı. Denizlerdeki ağır metal ve toksik madde birikimi büyük balıklarda daha fazla olduğu için, ton balığı, kılıç balığı, torik gibi türlerden uzak durulması gerektiğini aktaran Kafkaslı, “Denizlerdeki kirlilik arttıkça, büyük balıklarda biriken toksik maddeler hamileler ve bebekler için daha büyük bir tehdit oluşturuyor ” diye konuştu.

Prof. Dr. Kafkaslı, “Marmara Denizi’nde ortaya çıkan ve Karadeniz’e kadar yayılan müsilaj, deniz ekosistemini bozarak balıkların ağır metaller ve toksik kimyasallarla kirlenmesine neden oluyor. Özellikle cıva, kurşun ve arsenik gibi maddeler deniz ürünlerinde birikerek insan sağlığını tehdit ettiği birçok çalışma ile ortaya konmuştur. Bu maddeler, hamilelik döneminde plasenta yoluyla bebeğe geçerek beyin gelişimini olumsuz etkileyebilir, otizm riskini artırabilir ve bağışıklık sistemini zayıflatabilir. Ayrıca anne sütü yoluyla da bebeklere geçerek uzun vadeli sağlık sorunlarına sebep olabilir ” ifadelerini kullandı.

“Küçük Balıklar Daha Güvenli” 

Prof. Dr. Kafkaslı, hamileler ve emziren anneler için en güvenli balıkların hamsi, sardalya ve istavrit olduğunu belirterek “Bu küçük balıklarda ağır metal birikimi çok daha azdır ve sağlıklı omega-3 yağ asitleri bakımından oldukça zengindir ” dedi.

“Doğal Ortamda Yetişen Balıklar Tercih Edilmeli” 

Balık çiftliklerinde kullanılan yemlerdeki kimyasallar, antibiyotikler, dar alanda tutulmaları nedeni ile bu bol dışkı insan sağlığı için uzun vadeli riskler oluşturduğu çalışmalarla ortaya konmuştur ” diyen Prof. Dr. Kafkaslı, “Bu nedenle çiftlik balıkları yerine doğal ortamda yetişen deniz balıklarının tercih edilmesi çok daha güvenlidir ” dedi.

“Denizlerin Korunması Büyük Önem Taşıyor” 

Denizlerin korunması ve deniz ürünlerinin güvenliğini korumak amacı ile daha fazla araştırma ve çalışma yapılması gerektiğini belirten Prof. Dr. Kafkaslı, “Hamileler ve emziren anneler, bilinçli seçimler yaparak hem kendi sağlıklarını hem de bebeklerinin geleceğini koruyabilir. Sağlıklı nesiller için denizlerimizi korumak ve temiz kaynaklardan gelen balıkları tüketmek büyük önem taşıyor ” diye konuştu. (DHA)

Related Posts

Dermatoloji Uzmanı Nazmi Geyik: Güneşten kontrollü ve bilinçli şekilde yararlanmak önemli

Dermatoloji Uzmanı Nazmi Geyik: Güneşten kontrollü ve bilinçli şekilde yararlanmak önemli

“Yangınlarda Solunum Şikayetleri 3 Katına Çıkıyor”

Yangınlarda solunum şikayetleri 3 katına çıkıyor. Uzmanlar yangın sonrası solunum şikayetlerinin arttığına dikkat çekerek alınması gereken önlemleri anlattı. 

Bel fıtığı sanıp doktora gitti, skolyoz olduğunu öğrendi! ‘Erken tanı en güçlü silah’

Şarkıları ve enerjisiyle geniş kitlelerin sevgisini kazanan genç şarkıcı Melis Fis, yoğun konser temposu nedeniyle yaşadığı bel ağrıları sonrası doktora başvurdu. Bel fıtığı şüphesiyle gittiği muayenede, o güne dek sadece adını duyduğu bir rahatsızlığın kendi kapısını çaldığını öğrendi. Skolyoz tanısı alan ve “Skolyoz sadece bir duruş değil, farkındalık meselesi: Farkında ol, destek ol!” diyen Melis Fis, Skolyoz Farkındalık Etkinliği’ne hem şarkılarıyla renk kattı hem de özellikle gençlerde sık karşılaşılan skolyoza yönelik kendi hikayesini içtenlikle anlattı.

Her gün bir elma yemek sağlığımız için gerçekten faydalı mı?

“Her gün bir elma doktoru uzak tutar” sözü ne kadar doğru? Elmalar; lif, polifenol ve antioksidan bakımından zengin yapısıyla kalp hastalığından diyabete kadar birçok rahatsızlığa karşı koruma sağlayabiliyor. Ancak tek başına elma yemek, sizi doktordan ya da ilaçlardan tamamen uzak tutmaya yetmiyor.

Diyetisyen Kahraman: Karpuzu peynirle tüketerek kan şekerini dengelemek mümkün

Diyetisyen Kahraman: Karpuzu peynirle tüketerek kan şekerini dengelemek mümkün

“Midesini üşütmüştür, geçer” demeyin! Özellikle 5 yaş altındaki çocuklar için çok riskli

Çocukluk çağında sık karşılaşılan ve halk arasında “mide üşütmesi” olarak bilinen gastroenterit, bir başka deyişle bağırsak enfeksiyonu, çocuk acil servis başvurularında ilk sıralarda yer alıyor. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Muhammed Sami Tufan, hastalık hakkında önemli bilgiler verdi.