Fransa’da TotalEnergies ve cait petrol rafinerilerinde devam eden grevlerin akabinde ülke genelindeki akaryakıt istasyonlarının yüzde 31’inde tedarik sorunu baş gösterdi. Başbakan Elisabeth Borne Ulusal Mecliste yaptığı konuşmada, hükümetin ExxonMobil’in Esso France ünitesine ilişkin depoların işletilmesi için gerekli işçinin zorla çalıştırılmasını kapsayan prosedürü başlatmaya hazır olduğunu belirterek, fiyat görüşmeleri bir tahlil getirmezse TotalEnergies tesislerinde de misal tedbirlerin alınabileceğini duyurdu.
Valilere müsaade verildi
İHA’nın haberine nazaran; Başbakan Borne, ExxonMobil’in Esso France ünitesine atıfta bulunarak, “Bu durumun süratle değişmesini istiyoruz. Bu nedenle valilerden, maddelerin müsaade verdiği halde, şirketin depolarının işleyişi için gerekli çalışanı talep etmelerini istedim” dedi.
Sendikalar reaksiyonlu: “Bu savaş demektir”
Genel Emek Konfederasyonu’nun (CGT) kıdemli güç temsilcisi Emanuel Lepine yaptığı açıklamada, hükümetin “zorlar çalıştırma” kararını eleştirerek, “Size bunun savaş olacağını garanti edebilirim. Macron bunun iktisadın öbür bölgelerine yayılmasını istiyorsa bırakın yapsın” dedi.
CGT sendikası, hükümet ve patronlarla ulusal seviyede ve iş bölümleri ortasında devam eden tüm müzakereleri askıya alarak, TotalEnergie’in Donges rafinerisinde ek grevler ilan etti.
İşe dönmeyenlere mahpus ve para cezası
Başbakan Borne’nin açıkladığı prosedür kapsamında kamu hizmeti yahut toplumun muhtaçlıklarını önemli formda baltalayan grev durumunda çalışanlar işe dönmeye zorlanabiliyor, karşı çıkan personellere ise 6 aya kadar mahpus ve 10 bin euro para cezası verilebiliyor.
Fransa’da artırım protestoları kapsamında CGT öncülüğünde TotalEnergies’e ilişkin 3 rafineride çalışanları greve gitmiş, grev daha sonra ExxonMobil’in 2 rafinerisine sıçramıştı. ExxonMobil’in Esso France ünitesindeki tesislerinde çoğunluğu temsil eden CFE-CGC ve CFDT sendikaları dün 2023’te yüzde 6,5 maaş artışı ve 3 bin euro ikramiye teklifini kabul ettiğini açıklamıştı.