Dünya Parola Günü: Yapay zekayla parola oluşturmayın

Çevrimiçi Hizmet ve Uygulamaların Şifre Güvenliği Üzerindeki Etkisi

Kaspersky tarafından yapılan açıklamaya göre, kullanıcıların çoğunlukla aynı şifreleri tekrar tekrar kullanmasına neden olan çevrimiçi hizmetler ve uygulamalar, siber suçluların şifreleri ele geçirdiğinde diğer platformlara da erişim sağlamasına olanak tanıyor.

Özellikle basit kelimeler, isimler ve sayıların birleşiminden oluşan öngörülebilir şifreler, kötü parola yönetimi ile daha da tehlikeli hale geliyor. Bu durumu engellemek için kullanıcılar, büyük dil modellerine (LLM) yönelip ChatGPT, Llama veya DeepSeek gibi araçlarla daha güçlü şifreler oluşturabiliyor.

Yapay zeka tarafından üretilen şifrelerin güvenilirliği her zaman garantili değil. Geçtiğimiz yıllarda geliştirilen bir makine öğrenimi algoritması, parolaların yaklaşık yüzde 60’ının bir saat içinde kırılabildiğini gösterdi. DeepSeek, Llama ve ChatGPT tarafından oluşturulan şifrelerin çoğu da güvenlik testlerinden başarısızlıkla geçti.

Kaspersky, kullanıcıların parolalarını oluştururken LLM’lere güvenmek yerine parola yönetim yazılımlarını tercih etmeleri gerektiğini belirtiyor. Kaspersky Password Manager gibi çözümler, kriptografik olarak güvenli jeneratörlerle benzersiz ve güçlü şifreler oluştururken tüm kimlik bilgilerini güvenli bir şekilde saklar. Ayrıca bu yazılımlar otomatik doldurma, cihazlar arası senkronizasyon ve veri ihlali izleme gibi ek güvenlik özellikleri de sunmaktadır.

Kaspersky Veri Bilimi Ekip Lideri Alexey Antonov’un açıklamasına göre, güçlü bir parolanın en az 12 karakterden oluşması gerektiğini ve büyük-küçük harfler, rakamlar ve semboller içermesi gerektiğini vurguluyor. Ancak algoritmalar genellikle özel karakterlerin eklenmesini ihmal ediyor ve bu da parolaların kırılabilirliğini artırıyor.

Related Posts

Amazon Alexa+, 100 bin kullanıcıya ulaştı!

Amazon’un Şubat ayında tanıttığı yapay zeka destekli dijital asistanı Alexa+, dünya genelinde 100 bin kullanıcıya ulaştı. Şirket CEO’su Andy Jassy tarafından açıklanan bu veri, halihazırda kullanılan 600 milyon klasik Alexa cihazı göz önüne …

Amazon’un yeni nesil asistanı Alexa+ 100 bin kullanıcıya ulaştı

Amazon’un Şubat ayında duyurduğu yapay zeka destekli yeni dijital asistanı Alexa Plus, CEO Andy Jassy’nin açıklamasına göre şu ana kadar 100.000 kullanıcıya ulaşmış durumda. Bu sayı, dünya genelinde kullanılan 600 milyon Alexa cihazıyla …

Google’ın yapay zeka destekli podcast özelliği artık Türkçe

Google, yapay zeka destekli araştırma asistanı NotebookLM için geliştirdiği “Audio Overviews” (Sesli Özetler) özelliğini 50’den fazla dile açtı. Türkçe’nin de dahil olduğu bu genişletme ile kullanıcılar artık araştırmalarını veya içeriklerini …

Galaxy S25 Edge’in özellikleri, tanıtım tarihi ve tasarımı ortaya çıktı!

İnce tasarımıyla dikkat çeken Samsung Galaxy S25 Edge için geri sayım başladı. 22 Ocak’taki Galaxy Unpacked etkinliğinde ilk kez görücüye çıkan telefonla ilgili günden güne yeni detaylar geliyor. Son raporlar, modelle ilgili önemli bir gelişmeyi …

CMF Phone 2 Pro tanıtıldı: Fiyatı ve özellikleri!

Nothing, ürün yelpazesini genişletmek için çalışmalarını sürdürüyor. Marka bu kapsamda alt markası CMF adı altında yeni bir modeli tanıttı: CMF Phone 2 Pro. Orta segmente hitap eden akıllı telefon teknik özellikleriyle de dikkatleri üzerine çekiyor …

Meta’nın “Uzay Laması” uzaya gidiyor

Meta, açık kaynaklı Llama 3.2 modelinin özelleştirilmiş bir versiyonunu Uluslararası Uzay İstasyonu (ISS) Ulusal Laboratuvarı’na gönderdi. Bu hamle, yapay zekanın uzaya da adım atacağının en önemli kanıtlarından biri…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir