Bilim insanlarından süper bakterilere karşı devrim niteliğinde hamle

Bakteri Teşhisinde Yeni DNA Sekanslama Teknolojisi Devrim Yaratıyor

Hastanelerde geleneksel yöntemlerle bakteri türünün belirlenmesi günler hatta bazı durumlarda sekiz haftaya kadar sürebilirken, yeni DNA sekanslama teknolojisi sadece 48 saat içinde kesin tanı koyabiliyor. Bu gelişme sayesinde doktorlar, hastalara geniş spektrumlu antibiyotikler yerine doğrudan enfeksiyona en uygun tedaviyi uygulayabilecek.

Mevcut sistemlerde bakteri teşhisi uzun zaman aldığı için doktorlar geniş spektrumlu antibiyotikler şart zorunda kalıyorlar. Ancak bu antibiyotikler her zaman etkili olmayabilir, yan etkilere yol açabilir ve antibiyotik direncinin oluşumunu hızlandırarak süper bakterilerin yayılmasına sebep olabilir.

Yeni DNA sekanslama yöntemi ise bakterinin genetik yapısını okuyarak hangi antibiyotiklere dirençli olduğunu tespit edebiliyor. Böylece doktorlar, hastaya en uygun antibiyotiği hızla belirleyerek tedaviyi daha kısa sürede başlatabiliyorlar.

Bu teknolojinin en büyük avantajlarından biri de hastaların daha hızlı iyileşmesini sağlayabilmesidir. Geleneksel teşhis yöntemleri uzun sürdüğünde, hastalar yanlış antibiyotiklerle tedavi edilir ve bu durum iyileşme sürecini erteleyebilir. Yeni teknoloji üzerinden hastalar daha kısa sürede doğru tedaviye erişerek hastaneden daha hızlı taburcu olabilirler.

Ayrıca yanlış antibiyotik kullanımının azaltılması sayesinde hastane enfeksiyonları yayılma riski de büyük ölçüde azalacaktır. Özellikle yoğun bakım ünitelerinde süper bakteriler ciddi bir tehdit oluşturur ve bağışıklık sistemi zayıf hastalar için ölümcül olabilir.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), süper bakterilerin küresel sağlık için en büyük tehditlerden biri olduğunu belirtiyor. Son açıklanan İngiltere Ulusal Denetim Ofisi raporuna göre, ülkede süper bakteriler her yıl 35 binden fazla ölüme neden oluyor.

Hastanelerde yayılan antibiyotik dirençli bakteriler ölümcül enfeksiyonlara, sepsis gibi hastalıklara yol açabilir. Fakat DNA sekanslama tekniği ile geniş spektrumlu antibiyotik kullanımı azalacak ve antibiyotik direncinin gelişimi kontrol altına alınabilecektir.

Barts Health NHS’ten Dr. Ian Butler, bu yöntemin özellikle sepsis ve menenjit gibi ciddi enfeksiyonlarda hayati önem taşıdığını vurgulayarak, “Hızlı DNA analizi ile daha önce antibiyotiklere dirençli olduğu düşünülen bakterileri dahi tespit edebiliyoruz” dedi ve bu teknolojinin hastanelerde nasıl bir değişim yaratacağını dile getirdi.

Related Posts

Tıp tarihine geçecek ameliyat: Bebeğin boynundan 445 gram tümör çıkarıldı

Kütahya’da 34 haftalık doğan bebeğin boynundan ameliyatla 445 gram tümör çıkarıldı.

Zayıflama ilaçlarında ölümcül tehlike; akciğer tansiyonu riski!

Kontrolsüz kullanılan ilaçlar kalp yetmezliğine ve erken ölüme yol açabiliyor

Kefir Alzheimer’a karşı koruyucu olabilir mi? Uzmandan önemli uyarı!

Diyetisyen Beyza Tağraf, kefirin bağırsak iltihaplarını baskılayarak nöroinflamasyonu azaltabileceğini ancak Alzheimer’dan korunmak için tek başına yeterli olmadığını vurguladı.

Diş ipi kullanmak sanıldığı kadar basit değil! Dişinizin tipine göre tercih yapın

Çoğu hekim düzenli olarak diş ipi kullanılmasını önerse de diş ipi kullanımı hakkında bilmediğiniz birçok şey olabilir. Örneğin tüm diş tipleri için uygun tek bir diş ipi yoktur ve diş ipi kullanmanın teknikleri vardır. Diş ipi kullanımına dair muhtemelen bugüne dek duymadığınız detayları sizler için derledik!

Kapıdan içeri sokan yandı! Alerji coşturan çiçek de var, nefesi anında tıkıyor

Çevresel alerjilerden muzdarip olanlar için ilkbahar ve sonbahar gibi ara mevsimler güzel olduğu kadar zordur. Polen gibi alerjenler bu dönemleri çekilmez hale getirebilir. Alerji hastaları, hapşırma, burun akıntısı ve göz kaşıntısı gibi belirtilerden kaçınmak için genellikle evlerine sığınır. Ancak evinizde bu bitkiler bulunuyorsa, alerjiye yakalanmanız an meselesi olabilir.

Gece uyumadan önce bu eski Mısır yöntemini uygulayın

Uykusuzlukla yıllardır mücadele eden bir kadın, Antik Mısır’dan ilham alan sıra dışı bir gece ritüeli sayesinde ilk kez kesintisiz uyuduğunu aktardı. Uzmanlara göre, ayaklara uygulanan bu teknik, modern bilimin de onayladığı etkili bir yöntem…