Belirtilere dikkat! Tükürük bezi taşı hayat kalitenizi düşürüyor olabilir

Tükürük bezlerinde kalsiyum, tuz ve diğer maddelerin birikmesi sonucu oluşan tükürük bezi taşları, genellikle alt çene ve alt dudak bölgesindeki tükürük bezlerinde görülüyor ve zamanla büyüyebilir.

Tükürük bezi taşları, tükürük bezlerinde meydana gelen taşlar, şişlik, ağrı, ağız kuruluğu gibi belirtilere yol açabilmektedir. Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Taştan, küçük taşların büyüyüp tıkanıklığa neden olabileceğini belirtiyor.

Taştan, tükürük bezi taşı hastalığının tedavi yöntemlerinin taşın büyüklüğüne ve yerine göre değiştiğini ifade ediyor. Küçük taşlar genellikle masaj ve bol sıvı alımıyla atılabilirken, büyük taşlar cerrahi müdahale gerektirebilir. Bu müdahaleler, taşın konumuna ve hastanın sağlık durumuna göre belirlenir.

Tedavi edilmediği takdirde tükürük bezi taşı hastalığı ciddi enfeksiyonlara yol açabilir. Bu nedenle hastaların tedaviye erken başvurması önemlidir. Hastaların tedaviye erken başvurması gerektiğini vurgulayan Taştan, vakit kaybetmeden bir doktora başvurulması gerektiğini belirtiyor.

Taştan, tükürük bezi taşı hastalığının belirtileri arasında ağızda şişlik, yeme esnasında artan ağrı, ağız kuruluğu ve acı bir tat olduğunu paylaşıyor. Bu belirtileri gösteren kişilerin bir doktora başvurması gerektiğini tavsiye ediyor.

Taştan, “Tükürük bezi taşı hastalığı erken teşhis ve tedavi ile yönetilebilir. Ağız sağlığının korunması tükürük bezi taşlarının oluşumunu engellemek adına önemlidir” diyor. Herhangi bir şüphe durumunda uzman doktora başvurulması gerektiğini belirtiyor.

Related Posts

Bel fıtığı sanıp doktora gitti, skolyoz olduğunu öğrendi! ‘Erken tanı en güçlü silah’

Şarkıları ve enerjisiyle geniş kitlelerin sevgisini kazanan genç şarkıcı Melis Fis, yoğun konser temposu nedeniyle yaşadığı bel ağrıları sonrası doktora başvurdu. Bel fıtığı şüphesiyle gittiği muayenede, o güne dek sadece adını duyduğu bir rahatsızlığın kendi kapısını çaldığını öğrendi. Skolyoz tanısı alan ve “Skolyoz sadece bir duruş değil, farkındalık meselesi: Farkında ol, destek ol!” diyen Melis Fis, Skolyoz Farkındalık Etkinliği’ne hem şarkılarıyla renk kattı hem de özellikle gençlerde sık karşılaşılan skolyoza yönelik kendi hikayesini içtenlikle anlattı.

Her gün bir elma yemek sağlığımız için gerçekten faydalı mı?

“Her gün bir elma doktoru uzak tutar” sözü ne kadar doğru? Elmalar; lif, polifenol ve antioksidan bakımından zengin yapısıyla kalp hastalığından diyabete kadar birçok rahatsızlığa karşı koruma sağlayabiliyor. Ancak tek başına elma yemek, sizi doktordan ya da ilaçlardan tamamen uzak tutmaya yetmiyor.

Diyetisyen Kahraman: Karpuzu peynirle tüketerek kan şekerini dengelemek mümkün

Diyetisyen Kahraman: Karpuzu peynirle tüketerek kan şekerini dengelemek mümkün

“Midesini üşütmüştür, geçer” demeyin! Özellikle 5 yaş altındaki çocuklar için çok riskli

Çocukluk çağında sık karşılaşılan ve halk arasında “mide üşütmesi” olarak bilinen gastroenterit, bir başka deyişle bağırsak enfeksiyonu, çocuk acil servis başvurularında ilk sıralarda yer alıyor. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Muhammed Sami Tufan, hastalık hakkında önemli bilgiler verdi.

Uzmanlar anlattı: Sigarayı bırakmak psikolojik danışmanlık ve ilaç tedavisiyle mümkün

Uzmanlar anlattı: Sigarayı bırakmak psikolojik danışmanlık ve ilaç tedavisiyle mümkün

Öksürük sesinden hastalık tanısı koyulabilecek

Hitit Üniversitesi’nde farklı uzmanlık alanlarından akademisyenler, öksürük sesinden 6 hastalığın yanı sıra sağlıklı öksürüğü de teşhis edebilen yapay zeka destekli yazılım geliştirdi.